פירוק שיתוף במקרקעין

נושאים נוספים

הצורך לפנות לעורך דין לצורך פירוק שותפות במקרקעין מתעורר כאשר אחד השותפים מבקש לסיים את השותפות ולהפריד את הנכס המשותף. הדבר נעשה באמצעות הליך משפטי המסתמך על חוק המקרקעין, המאפשר לכל שותף לדרוש פירוק בכל עת ולמכור את חלקו בנכס המשותף.

במקרים של פירוק שותפות בין בני זוג שבבעלותם דירה משותפת, התהליך לרוב פשוט יחסית. בני הזוג יכולים להחליט למכור את הנכס המשותף לאחד מהם, או למכור את הדירה לגורם שלישי ולחלק את ההכנסות ביניהם.

עורכת הדין רוז גרינפלד מתמחה בתחום פירוק השיתוף במקרקעין, מספק ליווי מקצועי בכל הנוגע לתביעות מסוג זה. במאמר זה נדון בחשיבות של תביעה לפירוק שיתוף, בתפקידו של עורך הדין במקרים אלו, וביתרונות ובחסרונות של הגשת תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין.

כיצד מתבצע פירוק שיתוף במקרקעין?

לפי חוק המקרקעין, לכל שותף יש את הזכות לדרוש את פירוק השותפות בכל רגע נתון, ללא תלות בשאר השותפים. אפילו אם חלקו של השותף קטן מאוד, הוא רשאי לדרוש את פירוק השותפות. סעיף 37 לחוק מבהיר כי כל שותף במקרקעין יכול לדרוש את הפירוק, וגם אם בהסכם שיתוף יש מגבלה שמונעת זאת, בית המשפט יכול לצוות על פירוק אחרי 3 שנים אם הדבר נראה מוצדק.

אופציות לפירוק השותפות:

  1. הסכם שיתוף: אם השותפים הסכימו מראש על תנאי לפירוק השותפות במסגרת הסכם, יש לפעול בהתאם להסכם זה. גם אם יש מגבלה לפירוק, לאחר 3 שנים ניתן לבקש מבית המשפט לצוות על פירוק השיתוף.
  2. חלוקה בעין: אפשרות זו מתבצעת כאשר ניתן לחלק את הנכס הפיזי בצורה שווה בין השותפים, כך שכל אחד יקבל חלק מסוים של המקרקעין בבעלותו הבלעדית.
  3. מכירת המקרקעין: במקרים בהם חלוקה פיזית אינה אפשרית או אינה כלכלית, הנכס יימכר לצד ג' וההכנסות יתחלקו בין השותפים.
  4. פירוק שיתוף בין בני זוג: כאשר בני זוג מעוניינים להפריד את השותפות על הנכס, במיוחד במקרים של פרידה או גירושין, ניתן למכור את הנכס ולחלק את הרווחים ביניהם, תוך התחשבות בצרכי הילדים אם ישנם.
  5. רישום בית משותף: אם הנכס כולל מספר יחידות שניתן לרשום אותן כבית משותף, אפשר לבצע רישום כזה במקום למכור את הנכס.

לאיזו ערכאה מגישים תביעה לפירוק שיתוף?

הגשת תביעה לפירוק תלויה במיקום הרישום של המקרקעין. אם הם רשומים בטאבו, התביעה תוגש לבית משפט השלום שבתחום השיפוט של המקרקעין. אם הם רשומים ברשות מקרקעי ישראל, הערכאה תלויה בשווי הנכס. במקרים של סכסוכים בתוך משפחה, התביעה תוגש לבית המשפט לענייני משפחה.

כיצד מתנהל התהליך?

במקרים אידיאליים, יש הסכם שיתוף שמסדיר את החלוקה והשימוש במקרקעין. עם זאת, כשיש אי הסכמה בין השותפים או כשאחד מהם רוצה למכור את חלקו, יתכן ויהיה צורך להגיש תביעה לפירוק שיתוף.

רק שותפים שהם בעלי הנכס יכולים להגיש תביעה כזו. אם השותפים אינם יכולים להגיע להסכמה על מכירה או חלוקה, התיק עובר להתמחרות במסגרת כינוס נכסים.

חשיבות תום הלב

חשוב לציין, שותף המנסה להפעיל לחץ לא הוגן על שאר השותפים למכור במחיר נמוך ייתקל בהתנגדות מצד בית המשפט, שעשוי למנוע את הפירוק או להעניק עדיפות לשותפים שנפגעו מהתנהלותו.

סיכום

רוז גרינפלד, עורכת דין מנוסה בתיקי פירוק שותפות במקרקעין, מעניק שירות מקצועי שמוביל לסיום מהיר ויעיל של התהליך המשפטי תוך חיסכון בזמן ובעלויות.

Open chat
היי 👋
נשמח לעמוד לשירותכם!